ACH Volley je prvi finalist Pokala Slovenije za moške. Ljubljančani, ki veljajo za prve favorite letošnjega pokalnega tekmovanja, so kljub dobri igri Krke, ki je tekmecem najbolj zapretila v drugem nizu, zdržali pritisk in si z zmago s 3:0 (18, 27, 20) zagotovili nastop v finalu.

Pokal Slovenije, polfinale
ACH Volley – Krka
3:0 (18, 27, 20)

Športna dvorana Planina Kranj, 18.3.2017, gledalcev 200, sodnika Markelj (Bled) in Seifried (Maribor).
ACH Volley: Flajs, Kozamernik 7, Kovačič (L), Purić, Satler, Pleško, Jurić 3, Kumer, Štern 19, Pokeršnik 5, Buculjević 3, Armenakis 12.
MOK Krka: Brulec, Ožbalt, Erpič G. 8, Vrhovšek, Kosmina 9, Erpič U., Stosić, Drobnič 6, Pucelj, Bregar 10, Lindič, Klobčar, Renko, Turk 14.

Igralci ACH-ja so se odločili, da ničesar ne bodo prepustili naključju. Začeli so silovito, z dobrim float servisom Pokeršnika in visokim trojnim blokom ter tako štiri točke zapored onemogočili Krki zaključen napad. Po odmoru Časarja je Drobnič le uspel prebiti ljubljansko obrambo, takrat pa so se prebudili tudi njegovi soigralci. Erpič je zaprl Armenakisa, Turk pa je dosegel kar tri ase s skok servisom zapored in Krka je povedla s 6:5. Nekoliko slabše pa je Turku šlo v napadu iz cone 1, dvakrat ni uspel zaključiti udarca, zato je ACH prešel v vodstvo z 8:7. V naslednjih osmih točkah ni delovalo, da bi bil ACH močnejši tekmec, v nadaljevanju pa je Krka vendarle popustila. Po dveh blokih Kozamernika in napaki pri podaji Puclja so Ljubljančani povedli s 16:12. Po odmoru je na servisu pritisnil še Štern in ACH se je zajetneje rezultatsko odlepil. Konstanten pritisk na začetnem udarcu in kvalitetno sestavljen blok je ACH pripeljal do lagodne zmage v prvem nizu.

Valentin Turk je bil s 14. točkami najuspešnejši igralec Krke. (foto: arhiv, M. Eržen)
Valentin Turk je bil s 14. točkami najuspešnejši igralec Krke. (foto: arhiv, M. Eržen)

Krka v drugem setu ni izgubila volje. Grega Erpič je s float servisom načel Pokeršnika, Turk pa je zaključil težko žogo za vodstvo s 3:1. Tudi dolga izmenjava, ki je sledila, je po uspešnem napadu z druge linije pripadla Krki. Kosmina je potezo nadgradil še z dvema izjemnima obrambama Pokeršniku, za točki pa je poskrbel Bregar z dvema blokoma. Ob prvem tehničnem odmoru je Krka vodila z 8:4. Dolenci so zopet so zaigrali na visokem nivoju in zblokirali, oziroma ubranili vse napade ACH-ja. Armenakis ni uspel zaključiti na podajo brez bloka, težave pri zaključkih je imel tudi Pokeršnik. Vodstvo štirih točk je preraslo v rezultat 13:7 za Krko in šele takrat je Kedačič ukrepal z odmorom. Po odmoru je Erpič dosegel še en as na Pokeršniku, vendar je Kedačič vztrajal z isto postavo. Padec Krke je vseeno prišel. Po nekaj slabše organiziranih napadih in dveh dotikih mreže se je ACH približal na 12:15. V nadaljevanju je ACH Volley le uspel dvakrat zaključiti, še vedno pa so imeli Ljubljančani odstotek uspešnosti v napadu v tem setu le 25%. Krka je uspela držati razliko dveh do treh točk vse do končnice, ko je Turk napravil napako v napadu, Jurić pa je na servisu prišel do izenačenja na 19. točki. Ko je tudi Kozamernik prejel blok, je Buculjeviću preostal le še Štern, ki je zaključil naslednji dve žogi in dobro tudi odserviral. To je slovenske prvake obdržalo v izenačeni končnici, ki se je raztegnila vse do 29. točke. Po dveh slabših napadih Krke je ACH le uspel dobiti drugi set z 29:27.

Tudi v tretjem nizu sta bili ekipi izenačeni v vseh statističnih kazalcih, le da je Krka napravila 4 bloke več, hkrati pa tudi 7 neizsiljenih napak več. Do 10. točke je bil rezultat poravnan, nato pa je nekoliko popustil Valentin Turk. Dobil je blok in napravil dve napaki za rezultat 13:10 v korist Ljubljančanov. V nadaljevanju seta je ACH Volley precej popravil uspešnost sprejema in napada in Krka je konstantno zaostajala za štiri oz. pet točk. Po novem bloku Turku se je končnica začela z rezultatom 20:14. Krkaši so pred koncem še enkrat zapretili. Približali so se že na 22:19, vendar so aktualni prvaki zrelo zaključili s 25:20 in se uvrstili v veliki finale.

Jan Pokeršnik, ACH Volley, je po tekmi komentiral: »Težka tekma je za nami, pomembno je le, da smo se prebili v finale in smo samo še en korak bližje svojemu cilju. Zanima nas le zmaga, vsi vemo, da lani nismo osvojili pokala, tako da…letos ga bomo.«

Martin Kosmina, sprejemalec Krke pa je dejal: »Pokazali smo, da smo sposobni igrati dobro in da če ACH Volley dobimo malo na levi nogi, smo mu lahko vsaj približno enakovredni. Če bi bolje sprejemali začetne udarce, bi bili morda še ostala dva seta malo bolj konkurenčni.«

vir: Matevž Ambrožič/OZS

Vabljeni k ogledu fotografij na Facebook strani OK Triglav!

To je bila prva v nizu treh zaporednih obračunov Krke z ACH Volleyem. Omenjena kluba se bosta pomerila tudi v četrtfinaludržavnega prvenstva. Prva tekme bo v sredo 22. marca v ŠD Tivoli ob 17.30, druga pa bo v športni dvorani Marof, prihodnjo soboto 25. marca s pričetkom ob 20. uri. Vabljeni!