V nedeljo, 23.4., se je kadetska ekipa udeležila polfinalnega turnirja za kadete v Hočah. Turnir se je začel šele ob drugi uri popoldan in pred nami je bil izredno dolg in naporen dan.

Ekipo kadetov so sestavljali: Gorše Leon ©, Kafol Aljoša, Mišjak Maj (L), Mohorčič Tadej, Gotenc Sašo, Kovačič Tibor, Rastoder Vasja, Petković Jaka, Pavlin Jaka in Šetina Domen.

Prva tekma se je začela s polurno zamudo, ker se je tekmovanje v mini odbojko zavleklo. Začeli smo ob 14. 30.

Naši nasprotniki so bili domačini iz Hoč. V prvem nizu nismo uspeli sestaviti dobrega sprejema ter učinkovitega zaključka. Poleg tega smo naredili ogromno napak na servisu, nekateri niso uspeli spraviti servisa v igrišče in prvi niz smo izgledali kot gledalci; Hoče so igrale, mi smo opazovali. Prvi niz se je končal z 25:16 za Hoče. V drugem nizu smo se uspeli nekoliko predramiti in začeti bolje, predvsem Kafol je začel dobro na servisu in na njegov servis smo uspeli naredi manjšo razliko. Hitro smo jo zapravili s slabšimi sprejemi Mišjaka, ki včeraj ni imel svojega dne in smo bili primorani celo k spremembi sistema sprejemalcev, tako da je na pomoč priskočil tudi korektor Mohorčič, ki večjih težav pri sprejemu ni imel in je dodatno nalogo opravljal korektno. V končnico seta smo uspeli priti s prednostjo, vendar ponovno mrk in Hoče so naredile tri točke zapored in osvojile tudi drugi niz, tokrat tesno na razliko 25:23.

V drugi tekmi Brezovica ni imela večjih težav z Mislinjo in je gladko zmagala z 2:0 (21, 11). V tretji tekmi turnirja sta se pomerila zmagovalca prvih tekem, Hoče in Brezovica. V prvem nizu je prevladovala Brezovica, ki je preko Bošnjaka in Rozmana ter Juvana uspešno zaključevala napade in držala vse niti v svojih rokah. V drugem je sledil nerazumljiv padec Brezovice in domačini so to izkoristili ter dobili ta niz z 25:17. V odločilnem tretjem nizu je ekipa Brezovice ponovno prikazala svojo najboljšo igro in Hočam prepustila zgolj štiri točke v tie breaku (15:4). Brezovica se je s to zmago uvrstila na finalni turnir.

V tretji tekmi smo se pomerili z Mislinjo. Bolj odločni in pogumni smo tekmo začeli dobro in tako nadaljevali do konca prvega niza. V tem obdobju se je izkazal Mohorčič, ki je predvsem odlično serviral, na servisu pa so odlično delovali še Kafol in Kovačič. V prvem nizu je bila Mislinja brez vsakršnih možnosti. V drugem smo nekoliko padli pri koncentraciji in Mislinja je to izkoristila in držala priključek v končnico, kjer smo se zbrali in potegnili do konca niza za 25:20.

Zmaga nad Mislinjo nam je prinesla dodatno tekmo proti Hočam. V prvi tekmi nismo pokazali veliko in Hoče so zasluženo slavile, vendar tudi v drugi tekmi nismo uspeli začeti prvi niz tako kot je treba, ampak smo že v začetku dopustili, da so naredili gosti razliko že z začetnim udarcem. Ponovili so taktiko s prve tekme, obremenili našega Miškota, ki ni zdržal pritiska in razlika je naraščala in videli smo reprizo, 25:16 za Hoče. Ker nam je voda počasi že tekla v grlo, smo drugi niz začeli drugače. Bolje smo servirali, se borili na mreži v bloku, zopet spremenili sistem sprejema in vzpostavili ritem v igri in ga držali do končnice, kjer smo skoraj uspeli zapraviti vodstvo 24:22, pa vseeeno izvlekli drugi niz v svojo korist za 26:24. Obe ekipi sta že čutili mentalno in fizično utrujenost, vendar sta vseeno uspeli prikazati izredno kvalitetne točke, predvsem zaščita napadalcev je delovala na obeh straneh zelo dobro in veliko žog se je poščitilo in priigralo dodatne napade, ki pa niso bili tako močni, saj je na obeh straneh počasi že primanjkovalo moči. Točke so postajale vedno daljše in daljše. Začetek je bil boljši za Hoče, ki so povedle 4:1, po odmoru smo zmanjšali na in prišli v vodstvo 8:7, prišli v končnico s prednostjo 13:11, 14:12, imeli več žog na pladnju za zaključek. Nismo uspeli realizirati. Pri 15:14 smo odlično sprejeli, podajalec Kafol je podal izredno z eno roko preko glave v visokem skoku idelano žogo do Goršeta v cono dva, Leon je zaključil po diagonali, vendar je sodnik po koncu akcije zapiskal in dosodil nošeno žogo Aljoši. Po tej napaki sodnika se je začelo v dvorani Hoče pošteno kuhati. Kljub temu, da smo bili pri tej točki prikrajšani za finalni turnir, smo se borili naprej in podaljšali skrajšani tretji niz daleč preko dvajsete točke. Pri rezultatu 24:24, smo imeli napada, Gotenc je udaril po diagonali žogo v igrišče, bil je dotik v bloku in sodnik je pokazal avt za Hoče in 24:25. Sledilo je protest kapetana, nato še podajalca Kafola, ki je dobil rdeči karton in tekma se je zaključila s kartonom in brez odigrane zadnje točke 26:24. Sodniki so naredili na tekmi ogromno napak; če so jih igralci naredili nekaj, so jih sodniki za svoj poklic veliko preveč.

Razočaranje po tekmi je bilo ogromno, čustva so prišla na dan, veliko je bilo vzklikov obupa in nezadovoljstva, vendar po pisku se vse tudi konča. Neodločenega rezultata v odbojki ni in Hoče so postale še zadnji potnik na finalni turnir. Igralci obeh ekip so se pošteno borili, ni bilo nešportnega obnašanja, nobenih provokacij, edina težava na tekmi so bili sodniki. Na tekmi je bil tudi kontrolor sojenja, mednarodni sodnik David Grill, ki je na turnirju ocenjeval sodnike. Verjamem in upamo, da so imeli po turnirju, kljub pozni uri, obsežno debato o opravljenem delu, vodenju tekme, poznavanju pravil, interpretaciji pravil in sprejetih odločitvah. Šport je krut in ne zmaga vedno tisti, ki si je to prislužil in priigral.

Za turnir nismo bili optimalno pripravljeni, saj smo se v zadnjih dveh tednih pripravljali brez kapetana Goršeta, ki je imel angino in je pred turnirjem opravil en trening. Poleg tega je bil v slabem stanju tudi Rastoder, ki je igral bolan. To niso opravičila, ampak razlogi, da ekipa ni bila optimalno pripravljena za turnir. Vseeno smo igrali na svojem trenutnem maksimumu in vsi si zaslužijo priznanje za vztrajnost in borbenost do konca. Vsi prisotni so videli, da se nismo v nobenem trenutku predali, ampak vztrajali do konca in pustili na igrišču srce. Mi bomo odbojko igrali naprej, ne bomo pa pozabili.

Ostali rezultati polfinalnih turnirjev so na voljo na spletni strani odbojkarske zveze.

MOK JR, foto: G. Mohorčič